SPÄNNANDE FRAMTID FÖR BLIVANDE LÄKARE!

 I fredags den 18/1 fick två Sollentunabor motta diplom i Stadshuset. Tanken var att de skulle ha delats ut av prinsessan Sofia men hon hade tyvärr fått förhinder. Högtidligt var det i alla fall med många tal, musik och dansuppvisningar. Jag känner mig både stolt och glad över att jag fick en inbjudan av mina deltagare att närvara.
Diplomen delades ut till utländska läkare som på sin väg mot svensk läkarlegitimation, genomgått en termins utbildning på Sophiaskolans högskoleprogram. Det är en lång väg att gå för utländska läkare att få en svensk legitimation. Både att lära sig ett helt nytt språk och alla de svenska regler och lagar som styr den svenska vården. Sophiahemmets utbildning är en möjlighet för dessa läkare att få ökad kunskap för att klara av det slutgiltiga provet för den svenska legitimationen. COACHBOLAGET har haft förmånen att få stödja och coacha dessa två kvinnor som via studier, praktik och arbete som undersköterskor nu står i slutet av sin resa mot att få arbeta som läkare i Sverige. 
När de väl klarat av slutprovet, som endast ges några få gånger/år, får vi i Sverige extremt välutbildade läkare. Naila, en av kvinnorna är gynekolog och har 22 års erfarenhet av sitt yrke och Soundoraya är allmänläkare med tre års läkarerfarenhet. Nu tar det ca ett halvår innan de får chansen att visa sina kunskaper i slutprovet och COACHBOLAGET hjälper till fram till dess med att hitta jobb som läkarassistent. Har du några bra tips på arbetsgivare som behöver läka assistenter får du mer än gärna tipsa!
En vinst för Sverige och Sollentuna kommun som endast behövt bidra på slutet av en mycket dyrbar utbildning. Enligt Josefin Edström som gjorde en undersökning för Saco 2015 ”kostar” dessa läkare ca 1/10 av det som en läkare utbildad i Sverige gör. Vi har även ett mycket stort behov av välutbildade läkare och samhället/Landstingen kan med fler läkare även minimera behovet av de dyra sk stafettläkarna.

De är båda tacksamma för det stöd de fått via sin hemkommun Sollentuna i form av en personlig coach(Coachbolaget) som hjälpt till med att hitta rätt i det svenska arbetslivet. Studier i svenska, praktik och arbete på sjukhus och vårdinrättningar samt Sophiahemmets vårdutbildning för utländska läkare, är ytterligare viktiga pusselbitar inför legitimeringen. Sverige , Stockholm och Sollentuna har snart ytterligare två skickliga läkare med stora hjärtan!
Bor du också i Sollentuna och behöver stöttning i att hitta jobb? COACHBOLAGET har under många år haft förmånen att hjälpa personer från olika länder, i olika åldrar och med många olika bakgrunder. Är du över 16 år och arbetslös, har du oftast rätt till en coach, utan kostnad för dig. Det finns många coachföretag att välja på men vill du ha en coach med stort personligt engagemang och fantastiska resultat för sina deltagare, ja då är du varmt välkommen till COACHBOLAGET! Vill du veta mer? Kontakta oss på: info@coachbolaget.se

Kommentera gärna: