Är det den hårdare tonen en ytterligare faktor till varför så många vill byta arbetsplats eller blir vi otrevliga när vi inte trivs?
När du kommer till vissa arbetsplatser kan du nästan ta på den varma känslan, det märks att personalen trivs. De bemöter dig som kund eller gäst med värme, bekräftelse och förståelse. Du känner dig välkommen och välkomnad, det känns som du känt personalen länge eftersom de är intresserad av och förstår vad du vill och behöver. Du bara väntar på att få dina önskemål uppfyllda och är helt inställd på att du kommer att bli nöjd. En sådan arbetsplats har vi glädjen att ha en av våra deltagare på just nu. Deltagaren har inte haft ett arbete på snart 20 år ändå har företaget givit honom chansen via en praktik. Genom att vår deltagare visat vad han kan och vill och inte minst trivs, så kommer praktiken i sommar övergå i en tillsvidareanställning.
Andra arbetsplatser får du inte samma goda känsla av. Tyvärr är det andra deltagare som berättar om tidigare arbetsplatser där tonen och arbetsmiljön inte varit lika bra. Du bemöts inte av den respekt och det värdskap som du förväntar dig av en professionell verksamhet. Jargongen mellan personalen är hård, spydig och respektlös och som kund eller gäst känner du dig inte riktigt bekväm. Vissa branscher och arbetsplatser har ett rykte om sig att vara hårdare än andra. Sant eller inte, men det pratas ofta om att en viss jargong eller beteende ”sitter i väggarna” dvs beteendena har funnits länge och ”ärvs” av ny personal. Många gånger nonchaleras effekterna och skulden läggs på den som reagerar. ” Du är så snarstucken” eller ”lite skämt får du väl tåla” är vanliga kommentarer. De allra flesta vill vara goda arbetskamrater men har hamnat i ett beteende med en jargong som inte är bra för någon. Vare sig för den som är oförskämd och nedlåtande, den som blir utsatt, arbetsplatsen eller samhället i stort. De negativa följderna är stora både de ekonomiska och mänskliga när både välbefinnandet och arbetstillfredsställelsen drabbas negativt.
Det finns en koppling mellan att bevittna ohövlighet och att vara ohövlig själv, visar en studie gjord på 6000 personer. Studien har ett par år på nacken men håller fortfarande Problemet har inte minskat men det positiva är att vi också får ett recept på hur vi kan få bättre arbetsklimat och mer arbetsglädje.
Forskarna menar att ett sätt att komma åt det här problemet är att våga prata om hur lätt ett negativt beteende sprider sig. Prata om inkludering, gott samarbete och kamratskap grundat på att vara juste. Vara bussiga och hjälpsamma mot varandra och på så sätt sprida arbetsglädje gör gott. Annan forskning visar på att just meningsfullhet är en ingrediens i begreppet lycka så genom att tänka till lite innan vi öppnar munnen, gör vi gott även för oss själva.
Handen på hjärtat, visst vill vi väl alla egentligen vara snälla och bussiga mot vår omgivning, eller hur?
