Trygghetsjunkie eller risktagare, spelar det roll när du söker jobb?

I mitt liv som coach och karriärrådgivare börjar jag alltid med att göra en kartläggning, Vem är personen framför mig? Vilka egenskaper, värderingar och annat är viktiga komponenter i personens liv. De grundläggande behoven måste ju vara uppfyllda för att vi ska kunna utvecklas både som människor och i yrkeslivet och därför är det viktigt starta just där. Just trygghet är ett av våra grundläggande behov och så viktigt för vårt välbefinnande. Trygghetsnivån kan däremot skilja mellan olika personer och det gäller att du hittar just din nivå.

Många trivs inte på sina arbeten., vissa studier visar att upp till hälften av alla som arbetar skulle vilja göra någonting annat. En skrämmande siffra som inte skulle behöva vara så hög om var och en av oss tog reda på mer om oss själva och respekterade det i våra val. Kompetens handlar inte bara om vad du gjort tidigare i form av yrkeserfarenheter och studier utan i allra högsta grad så handlar det om din personlighet, dina värderingar, drivkrafter och hur du kommunicerar det.

I tider av stor osäkerhet som vi har nu med krig i närområdet, skenande priser och annat vi inte kan kontrollera, så behöver vi alla ett sätt att förhålla oss som fungerar i vardagen. Annars gå vi sönder!

För den som behöver en hög nivå av trygghet genomsyrar det hela livet, allt från val av partner, boende och hur vi hanterar det som sker runt oss, till drömjobbet. Samma gäller de som har behov av en lägre trygghetsnivå och därmed är mer riskbenägna.

Det ena är inte bättre än det andra men det är viktigt att du vet vem du är och vad just du behöver. Eftersom den här egenskapen/behovet är kopplat till dig som person kommer du inte att må bra och vara den bästa versionen av dig själv om du kommer ”fel” när det gäller arbetsgivare och uppgifter, (eller partner och boende för den delen). Det är svårt att fejka ett riskbeteende om du är i stort behov av trygghet och tvärtom.

Men här kommer det bästa, desto mer medveten du är om vad du behöver för att må bra så kan det bli en av dina allra främsta styrkor i både yrkes- och privatlivet.

Dela det här inlägget

Välkommen till

enkel, effektiv och glädjefylld utveckling med konkreta resultat!

Vill du veta mer om vad vi kan göra för dig? Kontakta oss!